Der Spiegel: Insajderi izveštavaju o mogućim ruskim udarima i van Ukrajine

Unutar NATO-a jenjavaju nade da ruski predsednik Vladimir Putin neće pokrenuti „invaziju” na Ukrajinu.

Istovremeno, zvaničnici u sedištu Alijanse sve više brinu o još gorem scenariju za razvoj situacije, piše nemački magazin Der Spiegel, pozivajući se na insajdere bliske vojno-političkom bloku.

Izdanje napominje da Moskva optužuje Zapad da nastoji da uspostavi vojnu superiornost nad Ruskom Federacijom. Kremlj zahteva da NATO prestane da prima bivše sovjetske republike u svoje redove. Rusija takođe želi da Alijansa povuče svoje trupe iz zemalja istočne Evrope.

Sve ovo će biti veoma teško izvodljivo. To su, pre, zahtevi koje NATO ne može da zadovolji. Generalni sekretar Bloka Jens Stoltenberg rekao je da svaka zemlja ima pravo da bira svoj put i da je taj „osnovni princip“ temelj evropske bezbednosti, piše nemački magazin.

Tako se nastavljaju pripreme za rat u Istočnoj Evropi i situacija se pogoršava. Poslednjih meseci, Ruska Federacija je postavila preko 100.000 vojnika na ukrajinsku granicu, opremljenih raznim sistemima naoružanja.

NATO veruje da bi neprijateljstva mogla da počnu u bliskoj budućnosti, čak i ako sve jedinice Ruske Federacije nisu spremne za „invaziju“ u punom obimu. Rusija će „napasti” Ukrajinu sa više frontova odjednom.

Osim toga, Brisel više čak i ne smatra nemogućim da bi Kremlj mogao svesno da želi oružani sukob sa Zapadom van Ukrajine.

Upućeni su za izdanje rekli da unutar Alijanse kruže određeni neosnovani strahovi o sposobnosti ruskih oružanih snaga da iskoriste svoje pojačano vojno prisustvo na Mediteranu, severnom Atlantiku i na Arktiku za udar na širokom frontu – čak i protiv država članica NATO-a.

Od Ruske Federacije treba očekivati i velike dezinformacione i propagandne kampanje, kao i sajber napade, zaključuju mediji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.