Daily Express imenovao tri zemlje NATO-a koje bi mogle da napadnu Rusiju

Treći svetski rat mogao bi da počne kao rezultat napada na Rusiju jedne od zemalja NATO-a. Do takvih zaključaka je došao britanski novinar Lijam Dojl.

U proteklih nekoliko nedelja sva pažnja svetske zajednice bila je okrenuta Rusiji, čiji su se odnosi sa zapadnim zemljama naglo pogoršali usred ukrajinske krize.

S tim u vezi, postojali su strahovi da bi se protivrečnosti strana mogle razviti u pun vojni sukob. Prema rečima Lijama Dojla, sukob bi mogao da počne napadom na Rusku Federaciju jedne od zemalja NATO-a. Ovo prenosi Dejli Ekspres.

„Kako opasnost od trećeg svetskog rata raste, postavlja se pitanje kako se on može razviti?“ pita britanski novinar.

Rusija je jedna od vodećih vojnih sila u svetu – zemlja raspolaže velikim brojem svih vrsta naoružanja, uključujući i nuklearno. S tim u vezi, samo nekoliko zemalja u svetu može se usuditi na tako rizičan korak kao što je napad na teritoriju Ruske Federacije. Autor Dejli ekspresa izdvojio je tri članice NATO-a koje su, teoretski, sposobne da to urade.

Najočigledniji scenario je ako SAD pokušaju da napadnu Rusiju. Oružane snage SADimaju nuklearno oružje uporedivo sa ruskom. Rivalstvo između dve sile počelo je tokom Hladnog rata i traje do danas. Strane imaju mnogo pretenzija jedna prema drugoj, što Sjedinjene Države čini najverovatnijim protivnikom.

„SAD bi mogle da udare na Rusiju koristeći do 100 nuklearnih B-61 raspoređenih u bazama u Nemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji“, primećuje Lijam Dojl.

Sledeći potencijalni protivnik Rusije je Nemačka. Zemlja nema nuklearni kapacitet, ali uprkos tome ima sve potrebne kapacitete za proizvodnju bojevih glava.

Novi nemački kancelar Olaf Šolc, koji je krajem 2021. zamenio Angelu Merkel na ovoj funkciji, odlučio je da značajno poveća izdatke za odbranu zemlje.

U okviru ove inicijative biće nabavljeni američki lovci F-35. U teoriji, Berlin bi mogao da pokuša da uđe u vojnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom nakon što modernizuje svoje oružane snage.

Treća država, koja teoretski može da napadne Rusku Federaciju je Velika Britanija. Iako se ne smatra jakom vojnom silom, u svom arsenalu ima nuklearno oružje.

„Britanija trenutno ima oko 225 bojevih glava koje su raspoređene sa sistemom Trident. Ovo oružje na podmornici ima visoku mobilnost, što daje veliku taktičku prednost“, naveo je ekspert Dejli ekspresa.

 

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.