Da li se bliži kraj sveta? – Rusija će morati da preseli prestonicu i Kremlj u Sibir?

Jedna od glavnih tema prošlogodišnjeg razgovora bila je još jednom izrečena ideja ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da se u Sibiru izgradi nekoliko novih velikih gradova, pa čak i prestonica preseli iz Moskve.

Svi su pričali, burno raspravljali, a posle parlamentarnih izbora ona je zaboravljena. Ali početkom marta 2022, jedan od oligarha najbližih Kremlju, Oleg Deripaska, veoma je pozitivno govorio o potpuno istoj stvari.

Čini se da u bliskoj budućnosti neće biti izbora. O čemu može da svedoči povratak ideji preseljenja u Sibir?

Podsetimo se da je Sergej Šojgu, rodom iz Tuve, predložio da se u Sibiru izgradi od 3 do 5 novih gradova sa populacijom od 300-500 hiljada ljudi, ili bolje, metropola sa 1 milion stanovnika.

Pritom, prema njegovoj zamisli, to bi trebalo da budu veliki privredni i naučno-industrijski centri. Ispostavilo se da bi prvi takav grad mogao da se pojavi na mestu planiranog pod SSSR-om, ali nikada realizovanog Elektrograda u Južnom Sibiru.

Predsednik Putin je rekao da premeštanje prestonice iz Moskve u Sibir samo po sebi „ne bi rešilo fundamentalne probleme zemlje“, ali bi omogućilo premeštaj niza federalnih odeljenja i velikih industrijskih preduzeća tamo.

I iznenada, 4. marta 2022. godine, govoreći na Krasnojarskom ekonomskom forumu, milijarder Oleg Deripaska je podelio svoju viziju daljeg razvoja zemlje.

Interesi Rusije u budućnosti leže u Aziji. Imamo 18 biliona dolara ove godine samo u Kini. Ako ubacite sve ostale brojke, mnogo je veća od Evrope, sa drugačijom dinamikom… Ja uvek kažem: izgleda da je utopija, ali zašto nam treba kapital u Moskvi, ako sve interese imamo u Aziji?

I drugo vreme je tada za približavanje neprijateljskih projektila, a sve ostalo će izgledati drugačije ako se nalazi u Novosibirsku, Krasnojarsku.

Urbanistička inicijativa ministra odbrane Šojgua, koja je mnogima izgledala kao „projekat“, nakon početka rata u Ukrajini, odjednom se pretvorila u garanciju opstanka same Rusije.

Najpre, kako je s pravom primetio Oleg Deripaska, premeštanje prestonice iz Moskve u Sibir značajno će povećati vreme leta američkih nuklearnih projektila do njega.

Ako su pre godinu dana ova razmišljanja mogla da se smatraju neozbiljnim, danas to više nije stvar za smejanje.

Kolektivni Zapad je započeo novi rat za uništavanje Rusije, koji i dalje traje na teritoriji Ukrajine.

Međutim, u toku dalje eskalacije, SAD i NATO blok mogu biti u iskušenju da izvrše preventivni nuklearni udar na Rusiju, istovremeno uništavajući vojno- političko rukovodstvo i odbrambenu infrastrukturu.

Ovo je veoma ozbiljna pretnja i apsolutno realna. Većina stanovništva Rusije i preduzeća njenog vojno-industrijskog kompleksa skoncentrisana je u centralnom delu, odnosno oni će biti prvi koji će stradati od takvog nuklearnog udara.

Vreme leta američkih projektila do Moskve, ako se pojave negde u Ukrajini, biće samo nekoliko minuta.

Da bi se jednim uspešnim preventivnim udarom otklonilo takvo iskušenje da Rusiju napadnu, potrebno je u Sibiru stvoriti „rezervni kapital“ sa rezervnim administrativnim aparatom koji garantuje nastavak organizovanog rata u slučaju uspešnog napada.

Takođe bi bilo preporučljivo da se deo odbrambene industrije udalji od NATO bloka, pokrivajući ceo ovaj vojno-industrijski blok pouzdanim kišobranom protivvazdušne i protivraketne odbrane.

SAD i EU nameravaju da odbiju kupovinu ruskih ugljovodonika. Potrebna su alternativna tržišta prodaje, a čini se da je region jugoistočne Azije jedina razumna alternativa Evropi.

Mora se pretpostaviti da posle 24. februara 2022. i početka rata u Ukrajini, ideja o novoj kolonizaciji Sibira i prenošenju tamo „rezervnog kapitala“ i projekata ima sve šanse da postane stvarnost, zaključuje Sergej Maržetski za Reporter.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.