Da li je ovakva glupost zabeležena u istoriji: EU uvela sankcije Rusiji pa je sada tuži jer je uvela kontrasankcije Evropskoj Uniji

Tužba Evropske unije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv politike zamene uvoza Rusije pokazala je koliko evropske zemlje ocenjuju „glupost i nesamostalnost“ svojih političkih elita, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je na svom kanalu na Telegramu napisala da je zahvaljujući ovoj tužbi javnost saznala kako je „Evropska unija procenila glupost i nesamostalnost sopstvenih političkih elita“.

„Glupost, jer je zamena uvoza predstavljala odgovor na sankcije EU protiv Rusije. Brisel dugo govorio da su našu zemlju ‘surovo kaznili’. Izgleda da je tamo ‘surovo’ – sadomazohističko“, primetila je portparolka.

Zaharova je podsetila da je tadašnji potpredsednik SAD Džozef Bajden 2014. godine u govoru na Univerzitetu Harvard govorio o nesamostalnosti političkih elita Evropske unije.

Prema njegovim rečima, evropske zemlje nisu bile spremne da uvedu sankcije Rusiji zbog događaja u Ukrajini i pristale su na to pod pritiskom.

„Štaviše, nisu htele da ih uvode, ali je (predsednik SAD Barak) Obama morao da dovede Evropu u težak položaj i natera je da deluje protiv Rusije, uprkos riziku od ekonomske štete po sebe.

Ovaj pritisak bio je uslovljen težnjom Amerike da nanese što veću štetu ruskoj privredi, naglasio je Džo Bajden, napominjući da su upravo napori Bele kuće omogućili da se SAD i EU ujedine. Istina, nije dodao koliko će Brisel za to platiti“, istakla je Zaharova.

Ranije je saopšteno da je Evropska unija odlučila da pokrene spor protiv Rusije u okviru Svetske trgovinske organizacije (u vezi sa „diskriminacijom stranih dobavljača od strane ruskih državnih kompanija”.

Kako je kasnije objasnilo Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije, zahtevi EU se svode na ukidanje ili modifikaciju određenih mera Ruske Federacije, za koje EU smatra da krše pravila STO.

Evropska unija procenjuje rusko tržište nabavki na 290 milijardi evra, a ne štetu koja je pričinjena Evropskoj uniji. Rusija je Evropskoj uniji dostavila detaljna objašnjenja u vezi sa potpunom usklađenošću ovih mera sa obavezama Rusije prema STO.

Netačni navodi EU

Rusija planira da brani svoja pravila za nabavke u okviru procedura koje su na snazi u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), saopštila je pres služba ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj, objasnivši da informacije o zahtevu od 290 milijardi evra nisu tačne.

„Zahtevi Evropske unije svode se na ukidanje ili modifikaciju određenih mera Ruske Federacije, za koje EU smatra da krše pravila STO.

Evropska unija sa 290 milijardi evra procenjuje rusko tržište nabavki, a ne štetu prouzrokovanu Uniji. Štaviše, pravila STO ne podrazumevaju ‘isplatu’ nikakvih kompenzacija“, objasnili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu su dodali da je Rusija u okviru svojih ranijih konsultacija sa EU, „Evropskoj uniji dostavila detaljna objašnjenja u vezi sa potpunom usklađenošću ovih mera sa obavezama Rusije prema STO.

Svoja pravila za nabavke ćemo štititi u okviru odgovarajućih sudskih procedura“, istakli su u Ministarstvu.

Ranije su mediji preneli da je Evropska unija podnela žalbu STO, zahtevajući od Rusije 290 milijardi evra u vezi sa uvođenjem politike zamene uvoza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.