Da li bi novo kinesko hipersonično oružje moglo da spreči SAD da spasi Tajvan?

Nedavno kinesko testiranje nuklearnog hipersoničnog kliznog vozila, sa frakcionim orbitalnim bombardovanjem (FOB), predstavlja taktičke i strateške pretnje Sjedinjenim Državama i njihovim pacifičkim saveznicima, koje sa sobom nose velike posledice, kaže bivši zaposlenik Pentagona.

Dr Majkl Grifin, bivši podsekretar odbrane za istraživanje i inženjering, kaže da bi, ako Kina uspostavi bilo kakvu vrstu nadmetanja hipersoničnim oružjem protiv Sjedinjenih Država, mogla da blokira američke i savezničke snage da se približe određenim vitalnim oblastima kao što su Guam i Tajvan, piše The National Interest.

Kineski FOB je taktičko sredstvo koje ima strateški uticaj i to je teško uraditi. Koje su globalne implikacije toga što je Kina u stanju da sprovede zonu zadržavanja svega zapadno od Guama“, rekao je Grifin.

Jednačina je jasna, ako Kina ima arsenal operativnog hipersoničnog oružja, a SAD jednostavno nema, približavanje američkih snaga u Pacifiku ne bi imalo odbranu od napada hipersoničnim raketama.

Ovo čini američke snage izuzetno ranjivim i, prema rečima Grifina, stvara okolnosti u kojima bi američke i savezničke snage mogle biti „blokirane“ da uđu u vode u blizini Tajvana ili Guama.

Ova potencijalna okolnost je razlog zašto novo kinesko hipersonično oružje ne samo da dodatno povećava zabrinutost američkim ratnim planerima već i menja širu stratešku jednačinu.

U većini, ako ne i svim okolnostima, praktično ne bi bilo prave odbrane od dolazeće salve neprijateljskog balističkog, nuklearnog i hipersoničnog oružja.

Sam obim bi verovatno preplavio bilo koju vrstu odbrambenog aparata u onome što se često opisuje kao mogući scenario „iz vedra neba“. Ovo bi bilo posebno tačno u slučaju napada hipersoničnim oružjem.

Prema tome, preovlađujuće mišljenje je da bi jedini način da se zaustavi masovni napad hipersoničnim raketama bio da se obezbedi katastrofalan odgovor.

To može biti jedini način da se spreči veliki napad hipersoničnim oružjem. Upravo zbog toga Grifin naglašava potrebu da Sjedinjene Države drže korak sa Kinom kada je u pitanju proizvodnja i razmeštanje novog hipersoničnog oružja.

„Jasno je da su Kinezi danas ispred nas u određenim aspektima hipersonične ofanzivne sposobnosti. Ne možemo zaustaviti salvu. Ne samo da treba da ih pratimo u stopu, već treba i da nadmašimo njihovu ofanzivnu sposobnost kako bi oni shvatili da su taoci kao i mi“, rekao je Grifin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.