Crna Gora zatvara nebo za ruske avione

Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

Tako će se Crna Gora pridružiti državama članicama Evropske unije (EU) koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio saobraćaj sa Rusijom kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

To će takođe biti još jedan potez zvanične Podgorice kojim će se usaglasiti sa spoljnom politikom EU, na šta se obavezala kroz pregovore o članstvu.

Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosljedno prati zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije i stoprocentno se usaglašava sa odlukama i saopštenjima Savjeta Evropske unije, što se, između ostalog, odnosi i na sankcije prema Rusiji.”, saopštili su 28. februara za RSE iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Iz MVP navode da u saradnji sa EU i NATO saveznicima pomno prate dešavanja u Ukrajini i osuđuju ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu od strane Ruske Federacije.

“Pridružili smo se sankcijama, jer je to način putem kojeg možemo uticati i poslati poruku da je u interesu cijelog svijeta da se sukobi u Ukrajini zaustave.”, saopštili su iz MVP.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.