CNN ANALIZA: Putin bez ijednog ispaljenog metka uspeo da uvede Zapad u kolektivnu paniku …

Putin ne mari za pretnje Zapada, jer je u zavidnoj poziciji i može da vuče sledeće poteze, ocenjuje se u analizi CNN-a.

– Kako se bliži 2022. godina, Zapad pokušava da predvidi sledeći potez ruskog predsednika Vladimira Putina na složenoj geopolitičkoj šahovskoj tabli – ističe se u tekstu pod naslovom “Šah-mat. Putin je saterao Zapad u ćošak”.

U članku analitičara Majkla Borčurkiva, ukazuje se da je Evropa u energetskoj krizi i poseduje male rezerve gas, a s obzirom na to da 40 odsto uvoza gasa u EU dolazi iz Rusije, Kremlj je već pokazao svoju sposobnost da matira najoštrije sankcije Zapada ograničavanjem proizvodnje i potencijalnim zamračenjima širom evropskog kontinenta

– Putinova igra je SSR 2.0, skoro tačno u dan 30 godina posle raspada Sovjetskog saveza – smatra CNN.

Za njegove sledeće poteze kaže se da stižu u delikatnom geopolitičkom trenutku, sa strahom Zapada od invazije na Ukrajinu, kolonizacije Belorusije, energetske krize u Evropi, povlačenjem nemačke kancelarke Angele Merkel sa mesta glavnog pregovarača EU i zabrinutošću zbog konfuzne spoljne politike američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

– Ako sumnjate u Putinove planove da vrati vreme unazad samo pročitajte njegov esej sa više od 5.000 reči o tome zašto su Rusija, Belorusija i Ukrajina osuđene na propast bez bliže integracije s Majkom Rusijom. Ili uzmite u obzir njegove odvažne zahteve u petak za vetom na to ko se pridružuje NATO savezu i ograničenja u stacioniranju trupa i oružja u bilo kojoj zemlji koja se pridružila NATO-u nakon 1997. godine – napominje CNN.

Kako se ocenjuje u analizi, Putin je, bez ispaljenog metka, uspeo da pošalje Zapad “u kolektivnu paniku”.

Nedavno je Putin otvorio još jedan front sa Zapadom sklopivši vojni savez sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, koji je ohrabren podrškom Kremlja, delovao nekažnjeno zatvarajući protivnike, nateravši Rajanerov avion s političkim protivnikom na njemu na prinudno sletanje i poslavši migrante prema granici sa EU.

Ipak, tek u četvrtak, evropski čelnici odgovorili su na Putinovu taktiku maltretiranja i zastrašivanja pokušavajući da ga gurnu i prema pregovaračkom stolu. To bi mogao biti znak da EU strahuje da bi, čak iako ne usvoji nove oštre sankcije Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, Putin mogao odgovoriti zaustavljanjem isporuke gasa.

Možda ne slučajno, Rusija i Kina ove sedmice su najavile zajednički rad na zatvorenoj trgovačkoj mreži koja bi smanjila zavisnost od međunarodnog finansijskog sistema i ograničila transakcije u američkoj valuti.

– Koliko je alata ostalo u diplomatskom arsenalu Zapada? Depresivno malo. Ali neke opcije ipak postoje: zabrana putovanja Rusima, blokiranje višemilionskih poslova sa nekretninama koji su London i Majami pretvorili u igrališta bogatih Rusa, čak i trenutno proterivanje ruskih državljana iz zapadnih zemalja. Drugim rečima, sve što je potrebno osim direktnog vojnog sukoba – zaključuje CNN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.