Četiri najsmrtonosnija oružja američke mornarice ikada

Ove četiri platforme su deo onoga što mornaricu Sjedinjenih Država čini najnaprednijom i najopasnijom na svetu.

Visoko-napredna tehnologija i velika snaga su dve fraze koje vam prve padnu na pamet kada razmišljate o najvećoj svetskoj mornarici.

Američka mornarica je prepuna naprednih ratnih brodova i aviona, kao i impresivnog vatrenog oružja. U nastavku slede četiri najsmrtonosnija oružja američke mornarice, ikada:

MK23

Jedan od najsmrtonosnijih pištolja mornarice jeste nemački Heckler & Koch MK23.

Iako više nije u širokoj upotrebi u mornarici Sjedinjenih Država, MK23 ima impresivne karakteristike.

Municija koja se koristi za ovo oružje nije bilo koja, već moćna municija od 185 zrna +P koja generiše približno 10% veći pritisak u komori od standardne, 45 ACP municije.

Sam pištolj je ogroman, ali uprkos svojoj veličini, nije mnogo težak zahvaljujući polimernom okviru. Ima i oznaku „match-grade“, što je pokazatelj visoke preciznosti, a što obezbeđuje veoma kvalitetna grupa okidača i cev od skoro šest inča.

I uprkos velikom patronu .45 ACP, MK23 ima veliki kapacitet od dvanaest metaka.

Podmornice klase Columbia

Klasa Columbia američke mornarice će verovatno biti najmoćnije podmornice na svetu kada se završi izgradnja trupa i podmornice uđu u službu.

One će zameniti starije mornaričke podmornice sa nuklearnim balističkim projektilima klase Ohio i, poput njih, biće naoružane interkontinentalnim balističkim projektilima Trident – nuklearnim oružjem koje bi bukvalno moglo da uništi planetu.

Kako bi se izbegla njihova detekcija, ove podmornice biće prekrivene bezehogenim pločicama, koje mogu da apsorbuju neprijateljski sonar i pomognu pri sakrivanju podmornice.

Takođe će imati napredni električni pogon, za koji se kaže da je tiši od tradicionalnih mehaničkih pogona, kao i napredni nuklearni reaktor.

Porodica Barrett M82

Jedna od najmoćnijih snajperskih pušaka u mornarici je linija pušaka Barrett M82 i njihovih derivata. Ogromna puška oživela je 1980-ih, u garaži u Tenesiju, napravljena od ručno obrađenih delova.

Od svojih skromnih početaka, puška i njeni kasniji derivati bili su široko rasprostranjeni u vojsci SAD.

Zahvaljujući svom masivnom 50 BMG kertridžu, M82 može precizno da gađa mete na udaljenosti do 1800 metara—više od jedne milje.

Puška je opremljena velikom cevnom kočnicom kako bi se donekle smanjio trzaj i smanjio zamor strelca. Njena cev je takođe žljebljena, kako bi se smanjila težina i povećala disipacija toplote.

F-35C

Američki vojni program za „stelt“ lovce F-35 je najplodniji program stelt lovca u istoriji, a proizvedeno je nekoliko njegovih varijanti.

Međutim, verzija mornarice je posebna. F-35C je posebno dizajniran za operacije nosača i ima nekoliko modifikacija za ojačanje trupa aviona kako bi izdržao sletanje nosača pod velikim opterećenjem.

Ima veća krila koja pomažu u letenju pri malim brzinama, a veća površina krila takođe omogućava F-35C da nosi teži teret i ima veći domet od drugih varijanti F-35.

Leave a Reply

Your email address will not be published.