Britanija pravi strateški savez sa Turskom, a trojni sa Poljskom i Ukrajinom

Britanske vlasti razmatraju stvaranje trojnog saveza sa Poljskom i Ukrajinom.

Ovo je izjavila ministarka spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Liz Tras, u nastupu u jednom institutu u Australiji.

Tras je otkrila da Britanija već razvija nove trilateralne veze sa Poljskom i Ukrajinom.

Istovremeno, Britanski savet za geostrategiju je objavio mapu na kojoj su prikazane tri zemlje povezane jednom „osovinom“, a Rusija i Belorusija su prikazane kao neprijateljske prema tom trojnom savezu.

Britanski avioni poslednjih nedelja intenzivno isporučuju oružje Ukrajini, a vojni inženjerci UK na dve tačke na ukrajinskoj obali Crnog i Azovskog mora grade infrastrukturu koju će biti lako pretvoriti u klasične vojne baze.

Okretanje Poljske, koja trenutno ima teške odnose sa EU, prema Londonu – prilično je objašnjivo. Nezavisno od toga što je Varšava primarno u sferi uticaja SAD.

Ukrajinski politikolog Konstantin Bondarenko povodom aspiracija koje je izložila Tras prvo je ukazao da London planira obuhvatne izmene u Evropi.

Britanija želi ulogu samostalnog igrača, a ne prosto mlađeg partnera SAD. Zato prikuplja `komade` dojučerašnjeg Pax Americana koji su, iz ovih ili onih razloga, postali teret za Ameriku, i ugrađuje ih u svoj Pax Britannica» – naglasio je Bondarenko.

On je uveren da je dalji plan Britanaca formiranje strateške osovine London-Ankara oko koje bi se okretale, pored Poljske i Ukrajine, još i Moldavija, a u perspektivi i Litvanija, Letonija i Estonija.

Bondarenko je uveren da u celoj toj kombinaciji Ukrajinu ne čeka ništa dobro:

„Kad se oažljivo izuče kontakti između Kijeva i Ankare Ankare i Londona – postaje jasno da je u celoj kombinaciji Ukrajini namenjena uloga topovskog mesa u budućem velikom prekrajanju Evrope i sveta. Istorija je, uostalom pokazala da su Britanci – supercinici“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.