Bolton otkriva Bajdenovu opasnu grešku zbog Rusije

Bolton: Bajden je pogrešio što je podržao ideju da se ograniči pravo veta u UN zbog Rusije

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, Džon Bolton je u članku za magazin Hil kritikovao odluku sadašnjeg šefa države Džoa Bajdena da podrži ideju o ograničavanju prava veta u UN zbog „zloupotreba” Rusije.

Ranije je Generalna skupština UN bez glasanja usvojila rezoluciju čiji su autori Lihtenštajn i nekoliko zemalja, kojom se odlučuje da će predsednik Generalne skupštine sazvati zvanični sastanak Skupštine u roku od deset radnih dana „nakon veta jednog ili više stalnih članovi Saveta bezbednosti da razgovaraju o situaciji, na koju je uložen veto“.

„Bajdenova administracija pravi opasnu grešku u UN koja rizikuje da oživi dugotrajno pitanje prava veta koje uživa pet stalnih članica Saveta bezbednosti“, rekao je Bolton.

Američki političar je izrazio iznenađenje što su SAD postale jedina članica stalne petorke Saveta bezbednosti koja je podržala tu nepromišljenu  inicijativu. On smatra da ova „iracionalna i nepotrebna“ rezolucija odražava želju da se oslabi i uništi veto.

Obratite pažnju na opasne argumente Bajdenove administracije. Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild kritikovala je Rusiju zbog „sramne prakse zloupotrebe prava veta“, napisao je bivši Trampov savetnik.

Bolton je podsetio da su SAD u više navrata jednostrano stavljale veto, zbog kojeg  bili nezadovoljni Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.