Blumberg: Ukrajinska kriza razotkrila je vojnu slabost SAD i nameru Rusije, da ide do kraja!

Brendovi analitičara Bloomberga: Ukrajinska kriza otkriva vojnu slabost SAD.

Ukrajina prebrzo troši oružje, koje je poslalo SAD, razotkrivajući slabost američkog vojno-industrijskog kompleksa, smatra analitičar Blumberga Hal Brands.

Prema rečima Marka Milija, šefa Združenog generalštaba SAD, Kijev je sa Zapada dobio 60.000 protivtenkovskih i 25.000 protivavionskih topova, a planirane su i druge isporuke, uključujući oklopne transportere i helikoptere.

Međutim, ovo se razlikovalo od prvobitnih američkih planova: ispostavilo se da su Oružane snage Ukrajine trošile nedeljne zalihe protivtenkovske municije dnevno, a trupe nisu imale dovoljno borbenih aviona.

„Zapadne zemlje su suočene sa oštrim izborom: povećati snabdevanje Ukrajini ili sačuvati svoje ionako ograničene mogućnosti za sopstvenu odbranu“, objasnio je posmatrač.

Nemačka i Kanada su već odbile da nastave isporuke, pošto je oružje jednostavno nestalo i dalja pomoć bi lišila ove zemlje zaštite.

Države su obezbedile trećinu raspoloživih protivtenkovskih raketa „Džavelin“ i ne mogu da pošalju više u Ukrajinu – za to je potrebno povećati proizvodnju, za šta će biti potrebne godine.

Autor je situaciju u Ukrajini, nazvao uvodnom verzijom sukoba SAD sa Rusijom ili Kinom: američke zalihe raketa i druge precizno navođene municije trajaće samo nekoliko dana ili nedelja, pored toga, države će pretrpeti ogromne gubitke u tenkovima, brodovima i avionima.

Brendovi su američku proizvodnu bazu nazvali ključnom za svoje pobede u dva svetska rata i naglasili, da je Amerika sada lišena ove prednosti: industrija više nije tako jaka, nema dovoljno mašina alatki, proizvodnih kapaciteta i radne snage.

Jedan od razloga za to je, kaže analitičar, ogromni vojni budžet od 750 milijardi dolara, koji se uglavnom troši na plate, zdravstvenu zaštitu i druge potrebe, a ne na municiju i opremu.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine.

Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi, koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu, od strane kijevskog režima“.

Prema podacima Ministarstva odbrane, udari se vrše samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe.

Do 25. marta ruska armija je izvršila glavni zadatak prve etape – značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj operacije ruskog odbrambenog resora nazvan je oslobođenje Donbasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.