Blumberg: Izvoz nafte iz ruskih luka na najvišem nivou od početka godine

Ruski izvoz sirove nafte ne pokazuje znake opadanja usled gubitka evropskih kupaca. Isporuke u prethodnoj sedmici ponovo su skočile, drugu nedelju zaredom, posle pada nakon početka vojne operacije u Ukrajini.

Nedeljne isporuke sirove nafte dostigle su gotovo četiri miliona barela dnevno u prvoj nedelji aprila, navodi Blumberg pozivajući se na svoj sistem praćenja isporuke sirove nafte iz luka. To je najviši nivo isporuke sirove nafte iz ruskih luka od početka godine i povećanje od gotovo jedne četvrtine u odnosu na nedelju ranije.

Sličan trend rasta zabeležen je i kod prihoda od izvoza koje ruska država prima od prekookeanskih isporuka. U prvoj nedelji aprila, ponovo su skočili i izjednačili najviši nivo u ovoj godini.

Kombinacijom većeg izvoza i viših taksi po barelu u aprilu, Moskva je zaradila oko 230 miliona dolara od pomorskog izvoza sirove nafte u prvoj nedelji aprila, izračunao je Blumberg.

Posle odluke velikih evropskih kompanija „Šel“ i „Total“, kao i vlasti SAD, da prestanu sa kupovinom ruske nafte, pojavili su se znaci da trgovci traže način za izvoz u Aziju, a povećava se broj supertankera, sposobnih da nose dva miliona barela, koji utovaruju rusku sirovu naftu iz manjih brodova na Mediteranu i u drugim morima.

Pre ukrajinske krize, Rusija je bila drugi najveći izvoznik nafte, posle Saudijske Arabije, sa isporukom od gotovo pet miliona barela dnevno vrednosti više od 500 miliona dolara. Deo te nafte isporučivan je direktno naftovodima rafinerijama u Evropi i Kini, ali oko 60 odsto je išlo morskim putem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.