BLIZU KONFLIKTA: Ruske trupe u Siriji opkolile i blokirale američki konvoj

Američka vojna kolona zaustavljena je i opkoljena na periferiji ruske vazdušne baze.

Ruska vojska je prvi put posle šest meseci započela aktivnu konfrontaciju sa američkom vojskom u Siriji.

Juče popodne je konvoj američke vojske pokušao da prođe u blizini ruske vojne vazduhoplovne baze u Kamišliju, gde su već raspoređeni sistemi PVO i borbeni avioni, međutim, ovoga puta umesto sirijskih vojske, američki vojni konvoj su očekivale ruske trupe.

Ruske trupe ne samo da su blokirale kretanje američke vojne opreme, već su i opkolile područje, držeći američku vojsku pod opsadom.

Američku vojsku pratile su kurdske formacije, ali to nije sprečilo rusku vojsku da blokira kolonu američkih trupa.

Ipak, nakon što je američkoj vojsci odbijen prolaz, kolona vojske SAD nije krenula u bazu, već u obilazak.

Za samo nekoliko minuta tamo su raspoređene i ruske trupe, gde se nalazila i sirijska vojska, usled čega je američka vojska bila opkoljena i potpuno blokirana.

Situacija je nakon toga rešena bez oružanog sukoba. Kako su američkoj vojsci objašnjene posledice daljih pokušaja ulaska na teritoriju koju kontrolišu sirijska i ruska vojska, kolona vojske SAD je odustala.

Ovaj incident ukazuje da je Rusija sada spremna da oštro odgovori na svaki pokret američke vojske u istočnoj i severnoj Siriji.

Ovo takođe govori da su u Siriji nastupili trenuci koji mogu da eskaliraju u pun sukob američke i ruske vojske. To se povezuje sa zapaljivim stanjem u Evropi povodom zahteva Moskve o bezbednosti Rusije upućenom SAD i NATO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.