Bivši Trampov vojni savetnik: Putin sa Bajdenom pregovara sa pozicija sile

Putin sa Bajdenom i njegovom administracijom gradi sa pozicije sile, a to su mu omogućili spoljnopolitički neuspesi Sjedinjenih Država – izjavio je bivši Trampov savetnik za odbranu Kori Mils.

Gostujući u jednoj od glavnih političkih emisija Fox News, u kojoj mu je bilo postavljeno i pitanje da li je uočava razliku u odnosima između Rusije i SAD tokom predsedavanja Donalda Trampa i Bajdena, Mils bez imalo kolebanja rekao:

„Razlika apsolutno postoji. Sada svi vide da je Bajden slab. I u Rusiji su videli kako se sve u Avganistanu završilo. Posmastraju i kako se naš predsednik ponaša u situaciji sa Tajvanom i kontinentalnom Kinom“.

Prema Milsovim rečima, greške Bele kuće su tolike da se slabost Bajdenove administracije vidi ne samo u Rusiji, već u Kini i Iranu:

„Protivnici Sjedinjenih Država, naglasio je, to aktivno koriste“.

Osetno drugačije na Bajdenovo držanje gleda visoki funkcioner gornjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov koji je i priznati spoljnopolitički ekspert.

Povodom Bajdenove pretnje Rusiji žestokim sankcijama (ako izvrši vojnu invaziju na Ukrajinu), prvo je podsetio da je Putin upozorio predsednika SAD da će odgovor Moskve na to biti – „potpuni prekid odnosa između dve zemlje“. Pa nastavio

„Verujem da se Bajden neće odlučiti za žestoke sankcije` protiv Rusije. Ne zato što nam ne bi rado uveo takve sankcije, već zato što je dalekovidiji od svojih najbližih saradnika. Bajden dobro razume da će taj potez dovesti do prekida odnosa i da Vašington neće više imati nikakvu polugu uticaja na Rusiju. A da će Moskva dobiti potpuno slobodne ruke za delovanje u međunarodnoj areni“.

Puškov je zaključio: „Pri takvom razvoju događaja – SAD bi preostalo jedino da Rusiji prete vojnim sredstvima, a Rusija nuklearna sila“

Leave a Reply

Your email address will not be published.