Bajden poručio Zelenskom: Amerika spremna na odlučan odgovor u slučaju ruske invazije

Predsednici SAD i Ukrajine, Džozef Bajden i Vladimir Zelenski obavili su telefonski razgovor tokom kojeg je američki lider saopštio o spremnosti Vašingtona i saveznika da pruže odlučan odgovor u slučaju pogoršanja situacije na ukrajinskoj granici, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Bajden je jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Američke Države, njihovi partneri i saveznici odgovoriti odlučno ako Rusija u budućnosti izvrši invaziju na Ukrajinu“, napomenula je Psaki.

Lideri su, prema njenim rečima, izrazili podršku diplomatskim naporima u okviru predstojećih kontakata sa Moskvom preko NATO-a i OEBS-a. Pored toga, Bajden je potvrdio Zelenskom privrženost SAD zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„On je takođe izrazio podršku merama za jačanje poverenja u cilju deeskalacije tenzija u Donbasu i aktivnoj diplomatiji za unapređenje realizacije Minskih sporazuma“, navodi se u saopštenju portparolke Bele kuće.

Sa svoje strane, ukrajinski lider je precizirao da je tokom razgovora sa američkim kolegom diskutovano i o unutrašnjim stvarima Ukrajine.

„Prvi međunarodni razgovor ove godine sa predsednikom SAD dokaz je posebne prirode naših odnosa. Razgovarali smo o zajedničkim aktivnostima Ukrajine, Amerike i partnera za očuvanje mira u Evropi i sprečavanju dalje eskalacije, reforme i deoligarhizacije. Cenimo čvrstu podršku Ukrajini“, napisao je Zelenski na svom nalogu na Tviteru.

Podsetimo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine.

U Moskvi naglašavaju da se premeštanje trupe vrši u skladu sa Ustavom i unutar teritorije Rusije, a da zapadne zemlje tu tezu koriste kao izgovor za dalje širenje NATO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.