ARGUMENTI CIRKONA: Od nećemo pregovarati do zakazivanja sastanka sa Rusima

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg želi da sazove sastanak Saveta Rusija-NATO 12. januara, saopštila je pres-služba bloka za Sputnjik.

U pres službi su dodali da je Alijansa u kontaktu sa Moskvom oko organizovanja sastanka.

Takođe su podsetili na stav NATO-a da „svaki dijalog sa Rusijom treba da se vodi na osnovu reciprociteta, uzimanja u obzir zabrinutosti NATO-a u vezi sa dejstvima Rusije, da bude zasnovan na ključnim principima i fundamentalnim dokumentima evropske bezbednosti i da se odvija u koordinaciji sa evropskim partnerima NATO-a“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je ove nedelje da je Rusija dobila ponudu za sazivanje Saveta Rusija-NATO i da se on razmatra. Zaharova je napomenula da je Rusija spremna za direktan dijalog sa NATO-om o bezbednosnim garancijama.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine.

Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

Savet Rusija-NATO osnovan je 2002. godine kao platforma za razvoj saradnje i koordinacije. To telo je promovisalo saradnju između Moskve i zemalja Alijanse u važnim oblastima, posebno u borbi protiv međunarodnog terorizma. Posle 2008. godine rad Saveta se usporio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.