Američki zvaničnici procenjuju da Rusija već ima 70 odsto neophodne vojne opreme na pozicijama u slučaju napada

Nedavno je na jugu Rusije otkriveno mnoštvo vojnih aktivnosti koje se Rusi ne trude da sakriju.

U isto vreme ruske trupe nastavljaju s pozicioniranjem uz granicu s Ukrajinom usled Putinovih pretnji da će napasti, a najnoviji izveštaji govore da se vojska i osoblje premešta i da vojnici napuštaju ogromna skladišta približavajući se granici na samo desetak kilometara.

Dok na Zapadu raste strah od moguće ruske invazije, svetski čelnici su imali su nalet diplomatskih aktivnosti: francuski predsednik Emanuel Makron u Moskvi se sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, američki predsednik Džo Bajden ugostio je nemačkog kancelara Olafa Šolca, a u Kijevu je bila evropska delegacija.

U Velikoj Britaniji, ministar obrane Ben Volas najavio je slanje dodatnih 350 vojnika u Poljsku dok je 1.700 američkih padobranaca iz 82. zračno-desantne divizije takođe stiglo u Poljsku zbog zabrinutosti da bi se ukrajinska kriza mogla preliti na druge države

Na terenima u Kursku i Voronježu, koje se nalaze oko 160 kilometara od granice s Ukrajinom, nemoguće je ne primietiti pojačanu rusku aktivnost.

Međutim, većina aktivnosti ukazuje na velike razmere ruske akumulacije, a procenjuje se da je polovina taktičkih grupa bataljona u Rusiji premeštena u područja blizu ukrajinske granice, a na nekim mestima udaljena svega nekoliko desetina kilometara.

Američki zvaničnici procenjuju da Rusija već ima 70 odsto neophodne vojne opreme na pozicijama u slučaju napada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.