Američki “The Hill”: Putin će ovu igru izvesti kako je zamislio jer …

Rusija je u stanju da dobije prednost u konfrontaciji sa Zapadom zahvaljujući kompetentnim akcijama rukovodstva zemlje, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom. Ovo se navodi u članku američkog časopisa The Hill.

Autor članka, za razliku od većine njegovih kolega, ne podržava retoriku o „ruskoj invaziji“ na Ukrajinu. Prema njegovom mišljenju, Moskva ne planira da zauzme teritoriju susedne države.

Istovremeno, rukovodstvo Ruske Federacije veoma lukavo ima koristi od „vojne drame“ koja se odigrava oko Ukrajine uz učešće Zapada.

Prema mišljenju američkog novinara, velika zasluga u tome je ruskog predsednika Vladimira Putina, koji koristi njemu dobro poznatu taktiku vođenja duela u džudou što projektuje na geopolitiku.

„Kao šampion Lenjingrada u džudou, Putin se verovatno seća da je retko koji sportista pobedio u odlučujućem bacanju – iponu. Mnogo češće je moguće pobediti zbog postepenog gomilanja bodova – vaza-ari.

U ovom virtuelnom duelu sa Zapadom, Putin je daleko ispred u poenima i verovatno će postići više“, piše The Hill.

Ruski lider je dobio važne poene u domaćoj areni. Kao odgovor na zapadne isporuke oružja Ukrajini, Rusija je održala demonstraciju svog naprednog razvoja u vojnoj sferi, koji nema analoga u svetu.

Predsednik Ruske Federacije se i u spoljnoj politici ponašao kompetentno. Koliko vrede sami razgovori sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, čiji je ukupan broj dostigao osam, svedoči o teškom rivalitetu. Ovo se nikada ranije nije dogodilo u istoriji američko-sovjetskih i američko-ruskih odnosa.

Na kraju, smatra kolumnista Hila, Putinovi poeni će Rusiji doneti pobedu u konfrontaciji sa Zapadom. Novinar posebno veruje u ustupke SAD i NATO-a po pitanju uzajamnih garancija bezbednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.