Američka vojska nastavlja da gomila snage – Mehanizovani bataljon iz Nemačke prebačen je u Rumuniju

Sjedinjene Američke Države nastavljaju sa dovlačenjem snaga u istočnu Evropu a poslednja jedinica koja će ojačati istočno krilo NATO je taktička grupa Puma, koja je prebačena iz Nemačke u Rumuniju.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o bataljonu američke vojske iz sastava Drugog konjičkog puka, opremljenom borbenim vozilima Strajker, koji sa ojačanjima ima do 1.000 ljudi.

„Sastav i oprema američke taktičke grupe Puma u Rumuniji ukazuje da je reč o defanzivnoj jedinici korisnoj za odbranu od eventualnih prepada i vazdušnog desanta jer je vrlo mobilna, ali ograničenoj u vatrenoj moći i zaštiti od protivničke vatre. Upućivanje te taktičke grupe, s obzirom na realnu snagu, potvrda je procene da je reč o primarno političkom činu, odnosno prikazu sile i preventivne zaštite za savezničku infrastrukturu i jedinice u Rumuniji”, navodi se u tekstu.

Komandant Drugog konjičkog puka vojske SAD Džozef Evers poručio je u Rumuniji 12. marta da će se njegova jedinica obučavati sa vojskom domaćina u „realnim uslovima kako bi odvratili protivnike i bili spremni za odbranu NATO”.

„Pentagon ceni da će angažovanje tog sastava održati saveznike u uverenju da iza sebe imaju snagu najmoćnije sile sveta”, dodaje se u tekstu.

Reč je o jedinici sa velikom tradicijom, s obzirom da je Drugi konjički puk formiran pre dva veka.

Savremena „konjica”, kako se dodaje, sada je opremljena oklopnim i terenskim vozilima.

Puk ima četiri bataljona sa Strajkerima i po jedan artiljerijski, inženjerijski i bataljon za logističku podršku.

„U praksi, za konkretan zadatak oko jednog skvadrona formira se namenska jedinica u čiji sastav ulaze ojačanja prema proceni potreba. Za potrebe misije u Rumuniji izvesno je da su skvadronu pridruženi artiljerijska baterija sa šest oruđa, inžinjerci, vojna policija, vojno-obaveštajna jedinica, tim za navođenje avijacije i tako dalje”, prenosi Beta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.