12 od 20 najbogatijih ruskih tajkuna se protivi ratu u Ukrajini – Da li je moguć državni udar

Ruski biznismen Oleg Tinkov je u nedavnom gostovanju na ruskom kanalu rekao da se navodno 12 od 20 najbogatijih ruskih milijardera protivi operaciji u Ukrajini.

Novinarka i voditeljka emisije u kojoj je Tinkov gostovao, Ana Šafran je primetila da je Tinkov u celini sklon šokantnim izjavama, ali da je ova njegova izjava prilično uverljiva.

U vezi sa tim, zapitala se da li je moguće da se u Rusiji desi dvorski puč, i da li je sistem iznutra zaštićen od izdaje?

O ovoj temi je razgovarala sa gostom studija – geostrategom Andrejem Školjnikovom, koji je rekao da opasnost od revolucije u Rusiji postoji, ali samo pod jednim uslovom: ako izdajnici, koji će bi istovremeno bili spremni da otvoreno izjasne svoj stav, budu prisutni u redovima specijalnih službi.

„Za svaki dvorski puč najvažniji faktor je straža. A u našem savremenom svetu to su specijalne službe. Ako u redovima službi ima izdajnika koji su spremni da otvoreno izjasne stav, onda postoji šansa za pokušaj revolucije. Ako se specijalne službe dovedu u red, ako se tamo uspostave sistemi kontrole i ravnoteže, onda nikakav državni udar nije moguć“, naveo je ekspert

Kako je navela Ana Šafran, sada se u Vašingtonu u očaju nadaju da će oligarsi, lišeni pristupa uobičajenim beneficijama, organizovati dvorski prevrat, kao što se već dogodilo u mnogim zemljama sveta.

„Pričamo o tome da će sada oligarsi izaći … Pa neka probaju. Oni mogu stajati ispred Kremlja sa transparentima i zvati ljude za sobom. Ali koja je poenta? Sada je ključ snaga, a ne novac“, rekao je Školjnikov.

On je rekao da je činjenica je da su u SAD i EU računali da će posle uvođenja sankcija u Rusiji početi narodni nemiri, ali da se to nije dogodilo, već da su se, naprotiv, ljudi okupili oko predsednika i vojske.

Leave a Reply

Your email address will not be published.