Шта су све Зорана и Вучић сакрили: Тајна документа Рио Тинта

Студија изводљивости подземне експлоатације лежишта ллитијума и бора Јадар је урађена још прошле године, а урадио ју је Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду за компанију “Rio Sava Exploration”.

Зорана Михајловић и Александар Вучић обмањују јавност да се студије изводљивости још чекају и да неће бити копања литијума док не буду имали конкретне податке, док очигледни кораци које компанија „Рио Тинто“ предузима доказују супротно.

Поверљива документа, разговори и мејлови компаније „Рио Тинто“, на десетине гигабајта материјала, све оно што је значајно и што крију од јавности остало би скривено, да непознати узбуњивач из редова ове компаније није доставио документа удружењима „Одбранимо Јадар и Рађевину“ и „ПАКТ“.

„Рио Тинто“ откупљује земљу, гради путеве, а планира да себи сагради и трафо станицу, док нас власти убеђују да се ништа не ради и крију податке да су још 2017. потписали меморандум о Сарадњи са „Рио Тинтом“, а потписали су га Ана Брнабић и Александар Антић, пише Луфтика.

Према процурелим подацима, детаљни опис узимања воде из Дрине за потребе „Рио Тинта“ је радио тим Института „Јарослав Черни“, због чега те инфомације морају бити јавне. Покушај Института и „Рио Тинта“ да их сакрију прошао је неуспешно.

У документима која су процурела из компаније, како тврди Михаило Алимпић из удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“, стоји да ће један од три далековода у Јадру бити у власништву компаније и директно прикључен на ХЕ „Мали Зворник“, што практично значи да ће ова хидро централа бити у власништву „Рио Тинта“.

Према плановима „Рио Тинта“ рудник ће радити 97 година, скоро читав век, док представници ове компаније у Србији износе неистине да је тај рок између 30 и 60 година.

Застрашујући податак из тајне документације је да ће рудник запошљавати 312 запослених, објашњава Марија Алимпић из удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“, а да је због његовог рада угрожено скоро 20 хиљада људи и читав биљни и животињски свет у Јадру и Рађевини.

Поред тога што планирају свој пут, своју струју и своју воду, „Рио Тинто“ у докуметима из 2014. године тврди да је целокупан депозит јадарита у долини Јадра њихово приватно власништво.

Влада на чијем је челу премијерка Ане Брнабић 2017. године је потписала Меморандум о разумевању са компанијом „Rio Tinto Minerals Development Limited“ и „Rio Sava Exploration doo Београд2. У меморандуму, који није обавезујући, истиче се да су се стране договориле око тога да ће образовати заједничку радну групу која би имплементирала и надгледала кључне аспекте пројека Јадар.

Депонија јаловишта која се планира у Рађевини, у Штавицама, није једина, планира се и депонија у Коренти. Уједно, према документацији јаловишта никада неће бити затворена, јер ће их „Рио Тинто“ просејавати за различите метале, зависно који од њих у датом моменту им буде потребан.

Марија Алимпић из удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ обелоданила је на конференцији за новинаре у Медија центру у Београду да је њено удружење, уз правну помоћ удружења из Велике Британије и Америке, тужило државу Србији.

– Са удружењем Earth Trive из Лондона и са америчким правним центром за права природе Earth Law Center из Сан Франциска, у септембру смо успели да предамо тужбу против државе Србије по Бернској конвенцији. Бернска конвенција штити одређене животињске врсте које се сматрају заштићеним. У Јадру и Рађевини их има на десетине. Након дугог рада на томе, успели смо да заједно са правним тимом из Америке и са правним тимом из Енглеске, поднесемо тужбу против РС за свесно кршење закона које је сама усвојила, ратификовала, које је дужна да поштује, а које крши и самом помисли да би се овакав пројекат остварио било где у Србији – рекла је Марија.

Од Бернског секретаријата у Стразбуру је одмах стигао одговор да је РС, односно Влада РС, одмах обавештена о томе и да имају рок да доставе одговор до краја јануара 2022.

Луфтика.рс

Leave a Reply

Your email address will not be published.