Српски пријатељ, капетан Маринос Рицудис

Када је НАТО напао СРЈ, Грчка, иако чланица Алијансе, није учествовала у бомбардовању. Међутим, Рицудис је као капетан ратног брода ”Темистоклис”, на изненађење и разочарање посаде, добио наређење да исплови из Пиреја и чува бок НАТО бродова у Јонском мору. Капетан Маринос Рицудис одбија да учествује у томе и супротно наредбама окреће брод и враћа га назад у луку. Тада је имао само 26 година.

“Као Православац, не могу да учествујем у нападу на братски народ.“

Грчки народ, који је тада свакодневно протествовао на улицама свих градова, га је дочекао са потпуним одушевљењем. Аплаузи су га пратили на сваком кораку, па и на путу ка војном суду. ”Божји закон јачи је од закона људи”, рекао је пред изрицање пресуде – условне казне од две и по године.

Краће време провео је у војном затвору, избачен је из грчке војне морнарице, али ни сви судови којима се касније жалио нису преиначили пресуду. Тужио је Грчку и Европском суду за људска права, али је и тамо одговор био исти: ”Крив је” пошто је одбио да послуша наредбу. Наставио је живот обичног човека у Пиреју, где ради као капетан на приватним јахтама.

Свој гест очигледно доживљава као дубоко личну одлуку јер је својевремено, када га је српска амбасада у Атини контактирала, у намери да сазна да ли би примио орден државе Србије, одбио овај предлог. Његово објашњење је било једноставно: ”Нисам ја био храбар, храбар је био ваш народ који је против свих водио борбу без икаквих шанси.”

Капетан Маринос Рицудис је примио једно од највиших одликовања Српске православне Цркве и тада је изјавио: ”Дубоко сам ганут и нисам могао да верујем да ћу осамнаест година од како сам одбио да учествујем у неправедном рату против овог народа доживети такву част и захвалност од моје православне браће Срба. Све жртве вашег народа, традиција, предање, култура били су најзначајније надахнуће за мене и осећам захвалност пред свима вама”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.