Свети архангел Михаило

Свети архангел Михаило, симбол борбе против зла, сила је небеска која прихвата душе умрлих мерећи им добра и лоша дела. Сматра се да је архангел Михаило први ступио у борбу са злим духом. Многи су и крштени његовим именом.

Његов култ настао је у трећем веку и развио се најпре у Фригији. Као празник, Аранђеловдан је установљен век касније, у време Силвестера Првог Римског и Патријарха Александра Александријског. Увeк се јављaо нa мeстимa нa коjимa сe јављaлa и Богородицa, тaко дa прeдстaвљa нeбeску силу и зaштиту нa зeмљи.

Слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

По неким проценама, по броју верника који га славе као крсну славу, Сабор Светог Архангела Михаила је на другом месту. Аранђеловдан је била слава и краљевске лозе Немањића.

Упркос народном обичају да свечари данас не спремају жито, Црква опомиње да се и на овај празник приноси жито, али не светитељу већ свим упокојеним прецима који су се заветовали светом архангелу Михајлу.

У народу се верује да време на Аранђеловдан, показује како ће бити током целе зиме и пролећа.

Верује се да овај Свети Архангел Михаило лута прерушен у просјака и усмерава невернике на прави пут. У неким крајевима Србије сматрају га и заштитником сточара.

Извор: РТС

Leave a Reply

Your email address will not be published.