Рудари Колубаре захтевају смене руководства ЕПС-а и Колубаре због уништавања и пљачке фирме (видео)

Вођа незадовољних радника Електропривреде Србије (ЕПС) Милан Ђорђевић позвао је данас председника Србије Александра Вучића да хитно дође у Рударски басен “Kолубара” и увери се у “бахатост” в.д. директора Милорада Грчића који је послао кући 450 радника из Барошевца како се не би придружили протесту рудара.

Ђорђевић је за Бету рекао да је Грчић обезбедио десетак аутобуса који су у 10 сати одвезли раднике из управне зграде у Барошевцу испред које је требало да се одржи протест.

„Овакав криминал није забележен за 70 година историје ЕПС-а. Грчић је наредио да сви радници рударске струке, машинске, електро и финансијске струке који су подршка производном процесу напусте радна места и оду кући да се не би придружили протесту који је изазван огромним незадовољством радника, па позивам председника државе Александра Вучића да дође на коп у Барошевац и види шта се ради у државном предузећу“, рекао је Ђорђевић.

Додао је да је Грчић истовремено наредио да радна места напусти и више стотина запослених у фирми Kолубара-метал у Вреоцима, а да радници у управној згради у Лазаревцу не смеју да напусте радна места до 15 сати.

Грчић је, према његовим речима, на тај начин „уклонио“ или „блокирао“ раднике у кругу од десет километара и спречио их да се прикључе протесту.

Ђорђевић је рекао да је позвао све раднике који раде на багерима и ископавању угља да такође напусте радна места, осим једног дежурног радника на багеру, ако се државно руководство не одазове позиву, а позвао је да на коп данас дођу и ресорна министарка Зорана Михајловић, премијерка Ана Брнабић и министар полиције Александар Вулин.

Ђорђевић је до 22. октобра био председник Синдиката радника ЕПС-а али је тога дана када је одржан први протест у Београду испред ЕПС-ове управне зграде опозван са те дужности.

Он је рекао да је смењен на „лажираној седници Главног одбора на којој није присуствовао довољан број чланова и да је то учињено на притисак Грчића који хоће да уништи синдикат“.

Разлог за покретање протеста је, како је рекао Ђорђевић, то што пословодство није испоручило радницима уплаћени угаљ за предстојећу зимску сезону, а истовремено га је продавало приватним стовариштима.

Осим тога радници су незадовољни и због умањења плата и „расипничког пословања те државне компаније“.

Ђорђевић је рекао да је купљено на десетине видео камера и да је радни простор озвучен, и позвао надлежне институције да утврде шта је циљ прислушкивања.

Додао је да је недопустиво да се радницима не исплаћују зараде према уговору, а да се на обнову намештаја у ЕПС-у потроши 33 милиона евра.

Бета, Србијаданас.нет

Leave a Reply

Your email address will not be published.