Путинов поклон Вучићу за предстојеће изборе, цена гаса и даље 270 долара за 1.000 кубних метара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Сочију после састанка са председником Русије Владимиром Путином да ће Београд у наредних шест месеци плаћати руски гас по истој цени као до сада, 270 долара за 1.000 кубних метара.

Након састанка у четири ока и ручка са руским председником Владимиром Путином, Вучић је казао да је реч о „невероватној цени“, пошто цена гаса на берзи прелази 1.000 долара за 1.000 кубних метара, и додао да је Србија добила и повећање количине гаса у наредних шест месеци.

Вучић је телевизији Пинк казао да је Путин „показао изузетно пријатељство“ према Србији и додао да је са њим разговарао и о дугорочном уговору о набавци гаса, али да нема права да говори о елементима док тај документ не буде потписан.

„Могу само две ствари да кажем, председник Путин је рекао да ће бити добро решење и да ћемо бити задовољни. И друго, елементи о којима смо разговарали говоре нам да ћемо имати изузетну цену и након тих шест најтежих зимских месеци. И цену, и повећање обима, верујем и флексибилност“, додао је Вучић.

Он је рекао да је Србија, „захваљујући пријатељству“ Путина, уштедела више од 300 милиона евра, односно један национални стадион, али да је добила и сигурност снабдевања.

Имали смо кризу претходних дана, брже смо трошили гас из Банатског Двора. Имали смо резерве гаса за 15 дана, овако смо решили проблем. Ово је за нас као спас. Нећемо имати пробелма ни са струјом ни са гасом, ни са грејањем и укупним снабдевањем. Много нам је помогао председник Путин својим односом“, казао је Вучић.

Навео је да је Путин прихватио, иако је постојећи уговор пред истеком, да Србији под истим условима продаје гас, „у зимским месецима и то када је цена гаса највиша у историји“.

Додао је да је то био његов предлог који је Путин прихватио.

Рекао сам вам да нисам сигуран да бих прихватио свој предлог да сам Путин, али је он прихватио. Био је више него фер, рекао сам капа доле и велико хвала“, навео је Вучић.

Вучић је најавио да ће у децембру са Путином путем видео везе заједно отворити термоелектрану топлане Панчево, где ће се трошити између 300 и 350 милиона кубних метара гаса на годишњем нивоу.

„Тиме добијамо значајан ресурс и за грејање и за стварање електричне енергије“, навео је Вучић.

Бета

Leave a Reply

Your email address will not be published.