Потпуковник Миленко Павловић

Потпуковник Миленко Павловић (1959 – 1999) био је пилот војске Србије и командант 204. ловачко-авијацијског пука. Погинуо је у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева 4. маја 1999. године.

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затекла га је на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је седиште било измештено у Старој Пазови. У преподневним сатима 4. маја примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном ка фабрици муниције Крушик, као и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је је један од млађих официра.

Међутим, потпуковник Павловић је телефонским позивом наредио да се пилот задржи и изговорио, сада већ чувену реченицу:“Мајку вам дечију, нећете ви да гинете, ја ћу.“ Убрзо по полетању нашао се изнад Ваљева, али нажалост дошло је до квара генератора наизменичне струје, тако да је остао без радара. Свесно се упустио у неравноправну борбу против шеснаест НАТО авиона. Својим знањем и ратним искуством успео је чак да их збуни и натера на повлачење.

Спомен-плоча у Горњем Црниљеву, родном месту Миленка Павловића

На његову несрећу, ситуација се врло брзо променила и потпуковник Миленко је погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота. Погинуо је још у ваздуху. Остаци његовог авиона пали су у село Петница. Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу.

Потпуковник Миленко Павловић иза себе је оставио синове Срђана, Немању и супругу Славицу. Постхумно је одликован Орденом за храброст и Златном летачком значком, али иако је постојало више иницијатива, држава га ни после 17 година није прогласила народним херојем.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Leave a Reply

Your email address will not be published.