Мошти Светог краља Стефана Првовенчаног

Стефан Првовенчани се упокојио 24. септембра 1227. године. Непосредно пред смрт краљ је кратко боловао, а архиепископ српски Сава I га је замонашио давши му име Симон.

Свети краљ Стефан Првовенчани је најпре био сахрањен у манастиру Студеници, а после тога у својој задужбини манастиру Жичи.

Оно што је занимљиво је да су његове мошти биле преношене бар петнаестак пута у страху од турских одмазди. Наш народ и устаници веровали су да никада нећемо обновити своју државу ако не заштитимо мошти првог краља међу светородним Немањићима и зато су носили са собом краљеве мошти, склањајући их од сваке опасности.

А што је још упечатљивије, у време српског устанка у Поморављу и Подунављу, званом ”Кочина крајина” 1789-1790, лично је млади Карађорђе на својим рукама носио ћивот светог краља, склањајући га пред Турцима.

Још један пренос био је у пролеће 1806. године. Тада су Турци спалили манастир Студеницу и она је била привремено напуштена, а мошти су по Карађорђевом личном наређењу и заузмању склоњене и смештене у манастир Враћевшницу.

Трећи пренос био је пред сам крај устанка 1813. године када су мошти склоњене у манастир Фенек код Јакова.

Године 1839. мошти се враћају у Студеницу и ту остају све време, осим са изузетком Првог светског рата када су биле пренете у Пећ и потом у манастир Острог.

Данас су мошти светог краља у манастиру Студеници и препоручујемо свима да оду и да целивају брата Светог Саве и сина Светог Симеона Мироточивог.

Аутор слике Горан Горски

Leave a Reply

Your email address will not be published.