Лична гарда цара Душана

Гарда Душана Силног је била елитна војска и главна ударна игла српског цара. У питању је била тешка оклопна коњица због чега су се чак и коњи бирали по величини и снази.

Услов за његову гарду био је да сваки витез мора да има најмање два метара висине. Пошто су стандарди били превисоки те Душан није могао да нађе довољан број људи на нашим просторима, кренуо је у потрагу по Европи и врло брзо је успео да састави одред витезова у којем нико није био нижи од два метара. Замислите!?!

Занимљив је податак и да је цар Душан био изузетно висок човек. На основу докумената из 14. века, писци савременици цара Душана често су га описивали као необично снажног и високог, неретко као „највишег човека свог времена“. Поред тога, о њему су писали и да је динамичан, интелигентан и да је његова појава заиста права краљевска.

Душан је синоним за великог војсковођу и владара, али мало је познато да је он и физички био изузетно маркантна фигура. Занимљиво је да су антрополози који су анализирали мошти цара Душана утврдили да је српски цар заиста заслуживао надимак Силни. Антрополог, члан комисије која је 1991. године прегледала цареве мошти, на основу величине пршљенова утврдио је да је цар Душан могао бити висок око 215 центиметара.

Окосницу његове личне гарде чинили су тевтонци, немачки оклопници, међу којима је најпознатији био славни борац и витез Палман Брахт, капетан гарде. Он је у Душанову службу ступио око 1331. године. Поуздано се зна да је учествовао у боју на Породимљи, након кога је Душан проглашен за краља Србије. Његов рођени брат Кијарене је био заменик, као и синовац Георг (након смрти српског цара прешао је у Православље и добио име Ђорђе).

Само један гардиста смео је да буде виши од Душана, барјактар, пореклом Швеђанин. Колико је он био снажан човек може да посведочи то што је, на коњу, носио барјак тежак четрдесет килограма (чува се у Хиландару) у једној, а у другој руци држао мач и борио се. Сад можете да замислите како је деловало појављивање тих громада на коњима, у сјајним оклопима када би се суочили са непријатељем. Гарда цара Душана Силног је била толико моћна да је заједно са Душаном за двадесетосам дана угушила побуну на територији данашње Албаније без већег отпора.

Аутор слике Небојша Ђурановић

Leave a Reply

Your email address will not be published.