Кадиров: Хвала Србији и Вучићу; нећемо заборавити, браћо!

Као лидер већински муслиманске Републике пренео је поздраве свим муслиманима у Србији и најавио јачање сарадње у корист Србије и Русије.

Руски државник и лидер Чеченске Републике Рамзан Кадиров у интервјуу за Танјуг изјавио је да Русија није агресор у Украјини. Он је поручио да његова земља никада није почињала ратове, него их завршавала да би довела до мира. Кадиров, као лидер Републике у којој су крајем прошлог века вођена два рата, где је у првом био против Федералних снага, а у другом уз Русију, истакао је да даје пуну подршку одлуци председника Владимира Путина да интервенише у Украјини.

„Чеченска Република је сасвим недавно преживела две тешке ратне операције. Осетили смо све тешке последице рата, покренутог крајем прошлог века као резултат провокација страних обавештајних служби, чији је циљ био уништење Русије. Претрпели смо велике људске губитке у борби против међународних терориста из више од 55 земаља света, које су нам убациле и активно подржавале западне земље. Само захваљујуци одлучној политицкој вољи председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина и националног лидера чеченског народа Ахмат-Хаџи Кадирова, међународном тероризму у републици је сломљена кицма“, рекао је Кадиров.

Непријатељи Русије, каже Кадиров, ни данас не престају да покушавају да униште нашу државу, путем сукобљавања са братским народима и државама, као што је за нас несумњиво Украјина.

Према његовим речима, покренувши државни преврат 2014. године у Кијеву, на који је Запад потрошио пет милијарди долара, САД и НАТО су посредством антируске пропаганде покренули геноцид над грађанима Украјине који говоре руски, претворивши Украјину у Анти-Русију.

„Широм земље су почели нацистицки погроми: у Одеси је живо спаљено више од 40 грађана који говоре руски, почело је масовно истребљење становника Доњецка и Луганске области (историјски руских територија, прим. аут), који су се супротставили кијевском режиму који је дошао на власт као резултат државног преврата. Настрадали грађани нису хтели да се помире са тим да им се забрањује да говоре матерњим језиком и да сами одређују своју будућност. На одржаном референдуму већина становника је гласала за формирање и независност Доњецке и Луганске Народне Републике“, подсећа Кадиров. 

На питање како гледа на чињеницу да Србија и њен председник Александар Вучић, једини уз Белорусију, нису увели санкције Русији, Кадиров каже да је то братски потез.

„Председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко пример су несебичног служења својој отаџбини. Они су национални лидери и истинске патриоте својих земаља, који се у својој унутрашњој и спољној политици руководе интересима сопственог народа, а не санкцијском психозом англо-саксонског света. Наше земље повезују многовековне братске везе пријатељства и сарадње у свим сферама живота. Веома ми је драго да политика коју спроводе српске и белоруске власти, не обазирући се на агресивни спољни притисак, доприноси јачању мира и слоге између наших држава. Русија ни у једном тренутку није заборављала добра дела! Нећемо заборавити ни ми, браћо“.

На крају, Кадиров је послао поруку муслиманима који живе у Србији.

„Са великим задовољством преносим топле поздраве у своје и у име целог братског чеченског народа свим муслиманима у Србији. Желим им миран и успешан живот за добробит целе Србије. Памтимо и захвални смо српским муслиманима и свим Србима на спровођењу догађаја у знак сећања на нашег првог председника, хероја Русије Ахмат-Хаџи Кадирова. Прошле године је ова земља била и домаћин међународног округлог стола посвећеног 70. годишњици Ахмат-Хаџија.

Прошлог лета су ми се становници Рашке области у Србији обратили са молбом о изградњи школе за хафизе у Новом Пазару. Између Србије и Чеченске Републике у саставу Русије, успостављене су топле пријатељске везе које намеравамо да активно развијамо у корист Србије и наше велике отаџбине – Русије“, закључио је Кадиров.

Leave a Reply

Your email address will not be published.